Forrasztó ón: igen vagy nem?

forrasztó ón
A hifi építők két nagy csoportot alkotnak az alapján, hogy mit gondolnak az ón használatáról. Egyesek szerint, a forrasztó ón plusz akadályt jelent, amin a jelnek át kell jutnia. Mások szerint pedig egyes csatlakozók és vezetékek csak forrasztással szerelhetők megfelelő módon.
Világos hát, hogy bizonyos esetekben semmiképp sem lehet megúszni az ón használatának a lehetőségét. Hol is vehető meg az a forrasztó ón, amelyik minden igényt kielégít? Nyugodtan el lehet látogatni a kacsa-audio.hu oldalára, ahol számtalan típus áll rendelkezésre. A kínálatban olyan modellek kaptak helyet, amik ezüstöt vagy egyéb speciális anyagokat tartalmaznak.

Ennek előnye, hogy sokkal kisebb veszteséggel képesek átengedni a továbbítandó jelet. De akkor milyen forrasztó ón mellett érdemes dönteni, amit direkt audio célra fejlesztettek ki? Megvehető a KáCsa márkájú, ami 2%-os ezüst tartalommal bír. Ott van még a 4%-os ezüst tartalmú ón, amit inkább ügyesebb kezűeknek ajánlanak a szakemberek.
Sokan választják a Cardas márkájú ónt, amit a munkatársak az Egyesült Államokból rendelnek és ezt kifejezetten audio vezetékek szereléséhez fejlesztették ki a mérnökök. Biztosan beválik továbbá a Furutech forrasztó ón, ami lehet, hogy egy picit drágább a megszokottnál, de az biztos, hogy a high end szintre törekvő audiofileknek nem fog csalódást okozni.

HDMI kábel nagy távolságra

A digitális összekötő kábelek közül nem véletlenül annyira népszerű a HDMI. Nem csupán 5 méter alatt, de akár 10 méternél is beválik a HDMI kábel. Ha valaki nagy távolságon is feltétlenül 4K felbontást szeretne, akkor két lehetőséget közül választhat. Az egyik, hogy egy hosszabb AudioQuest HDMI kábel mellett voksol, ami aktív jelerősítővel bír.
Ennek köszönhetően a nagyobb távolság esetén sem kell lemondani a 4K élményről. Fontos itt persze tudni, hogy csak a képmegjelenítő felőli HDMI apa dugó tartalmazza ezt az elektronikát. A rosszul bekötött aktív fejes vezeték nem fog működni. A másik opció az optikai vezetővel készített kábel. Ilyen például az AQ Cherry Cola HDMI kábel, ami 30 méterig biztosítja a 4K/UHD élményt.

Szerkeszto